Zlati med je nov, naraven in prestižen način proslavljanja Vašega življenja. V naraven med, pridelan po več kot 200 let stari metodi čebelarjenja smo dodali zlato in ju vlili v novo, drugačno kristalno embalažo. Med z zlatom sedaj lebdi v visoko oblikovani kristalni posodi "medenki". V kristal pa vgrajujemo dragulje in poldrage kamne in ga okrasimo z okrasjem iz zlata. Vsak set je unikaten, ima serijsko številko, certifikat in je izdelan po meri in željah naročnika. Zaradi zahtevne metode izdelave zlatega medu in možnosti oblikovanja darilnega seta po naročnikovih željah je časovni rok izdelave in dobave izdelka različen pri vsakem kompletu posebej. Na leto proizvedemo le 120 kosov Zlatega medu, saj je unikat, plod ročnega in natančnega dela 60 ljudi - oblikovalcev, obrtnikov in inženirjev.

Zlati med je visoko kakovostno živilo pridelano v čistem, naravnem, alpskem okolju v okolici Bleda v Sloveniji. Nabirajo ga avtohtone, miroljubne in delovne slovenske čebele Kranjske sivke (lat. Apis mellifera carnica), ki so po svetu znane kot ena izmed najboljših vrst čebel za pridobivanje medu. Za 1 kilogram medu mora ena čebela preleteti razdaljo enako 7-kratnemu obsegu Zemlje.

V zdravem in neonesnaženem okolju uporabljamo več kot 200 let staro metodo čebelarjenja, ki jo je utemeljil oče čebelarstva, Slovenec Anton Janša. Prav on je bil prvi cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva na dvoru cesarice Marije Terezije. Slednja je po njegovi smrti izdala odlok, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah. Medu smo postavili novo vrednostno mesto, ki mu že od nekdaj pripada zlato mesto.

Zlati med ni zgolj prvovrstnega okusa, marveč je tudi zdravilen. Številni minerali, kisline, rastlinski izvlečki, protibakterijske snovi in vitamini ugodno vplivajo na naše telo. Med se uporablja proti prehladom, težavam z dihali in prebavo, predvsem pa krepi naš imunski sistem in s tem naše telo ter nas pomirja. Različni naravni sladkorji pa medu dajejo prefinjen sladek okus.

Naravni med se ne pokvari, lahko pa kristalizira. Kristalizacija medu je namreč popolnoma naraven pojav, ki dokazuje njegovo pristnost. Kristalizacija se lahko zgodi le pri tako naravno pridelanem medu in v njem ne povzroča nikakršnih kemičnih sprememb, prav tako pa ne vpliva na njegovo kakovost. Če nam kristaliziran med ni všeč, kozarec postavimo v toplo vodo in ga ponovno utekočinimo. Pri segrevanju ne smemo preseči 40 stopinj celzija, saj bi tako uničili zdravilne snovi.

V med smo dodali zlato. *Zaužito zlato v kovinski obliki je nestrupeno in nedražeče, potencialno pa lahko vpliva na izboljšanje imunskega sistema in kognitivnih funkcij. Zlatega medu ne uživamo dnevno, marveč ga uporabljamo kot dodatek k hrani in dekoracijo ob posebnih priložnostih. Zlato, ena prvih kovin, ki jih je človek obdeloval, in med, prvo sladilo, ki ga je človek uporabljal, smo združili in naredili zlati med.

V zaboju je krpica iz jelenove kože za negovanje kozarca, priložene pa so tudi bele bombažne rokavice za rokovanje s kozarcem, ki se ga ne dotikamo z golimi rokami. Kozarce se pomiva in neguje ročno. Vsakemu kozarcu posvetimo veliko pozornosti, saj tako ohranjamo kvaliteto in tradicijo pridelovanja. Letno proizvedemo le 60 litrov zlatega medu.


* Viri in raziskave:
  • Effects of Colloidal Metallic Gold on Cognitive Functions:
    A Pilot Study; Guy E. Abraham, MD; Souhaila A. McReynolds; Joel S. Dill, PhD; Optimox Corporation, Torrance, California
  • Nature Chemical Biology 2, 197 - 201 (01 Apr 2006), doi: 10.1038/nchembio773, Letters
  • Noble metals strip peptides from class II MHC proteins;
    Stephen L De Wall, Corrie Painter, Jennifer D Stone, Rajintha Bandaranayake, Don C Wiley, Timothy J Mitchison, Lawrence J Stern, Brian S DeDecker