Zaužito zlato v kovinski obliki je nestrupeno in nedražeče, potencialno pa lahko vpliva na izboljšanje imunskega sistema in kognitivnih funkcij. Zlato je popolnoma varno za zaužitje in je znano po svojih nizko alergentnih lastnostih. Zlato, ki ga uporabljamo je v skladu z evropskimi in ameriškimi standardi o dodatkih k prehrani.

Dodajte Zlati med k Vašim izbranim kuharskim receptom in jih naredite čarobne. Nekaj receptov z Zlatim medom pa smo za Vas izbrali mi.

Bovla z zlatim medom in listi vrtnic

Zmešamo Zlati med z vodo, dodamo vino, oprane cvetne liste vrtnic in limonin sok. Premešamo in pustimo v hladilniku štiri ure. Ohlajeni bovli dodamo ledene kocke in ponudimo.
  • 200 g Zlatega medu
  • 600 ml vode
  • 200 ml rebule (pozna trgatev)
  • 10 cvetov vrtnic plezalk (neškropljenih)
  • 1 limona, ledene kocke
povzeto po Andrej Goljat: Med
Kuhano vino z zlatim medom

Limono olupimo in v lupino zabodemo nageljnovo žbice. Vino z limonino lupino z nageljnovimi žbicami in cimetovo skorjo postavimo na štedilnik, tik preden zavre, odstavimo, precedimo, dodamo Zlati med, premešamo in ponudimo.
  • 200 g Zlatega medu
  • 1 l belega namiznega vina
  • cimetova skorja, lupina polovice limone
  • 4 nageljnove žbice
povzeto po Andrej Goljat: Med
Fazanove prsi s slanino
v zlato medeni-hruškovi omaki

Mlade fazanove prsi s konico noža prebodemo po dolžini, nekoliko zarežemo na obe strani in dobljene žepe nadevamo z rezinami slanine. Po potrebi prsi povijemo z vrvico, ki jo odstranimo pred serviranjem. Solimo in popramo in meso počasi opečemo na blagem ognju.

Dodamo jušno zelenjavo in začimbe, ko zelenjava oveni, jo zalijemo z vinom, pokuhamo, da vino izpari, oprašimo moko, prilijemo juho in Zlati med ter počasi dušimo toliko časa, da se prsi zmehčajo. Med dušenjem po potrebi zalivamo z juho, na koncu omaki dodamo na kocke narezane hruške iz kompota (viljamovke) in z metlico mešamo, da se hruške v omaki razpustijo. Precedimo, popravimo okus, polijemo pod narezano meso in postrežemo s poljubno prilogo.
  • 100 g Zlatega medu
  • 4 kosi fazanovih prsi
  • 4 rezine dimljene slanine (vsaka rezina naj bo debelejša, širino in dolžino pa prilagodimo velikosti prsi)
  • 100 g jušne zelenjave
  • 100 ml belega vina
  • 120 g hruške iz kompota
  • maščoba za peko
  • bela moka, juha za zalivanje
  • majaron, šetraj, timijan, rožmarin
  • sol, mlet poper
povzeto po Andrej Goljat: Med
Rumeno korenje v solati
z zlatim medom in tofujem

Naribanemu korenju primešamo na kocke narezane suhe fige, narezano mlado čebulo z zelenjem, sesekljan česen in peteršilj, na kocke narezan tofu in nariban sveži ingver. Oljčno olje, balzamični kis, Zlati med, sol in poper zmešamo, prelijemo po solati in ponudimo.
  • 60 g Zlatega medu
  • 500 g rumenega korenja
  • 80 g suhih fig
  • 100 g tofuja
  • 80 g narezane mlade čebule
  • 20 ml belega balzamičnega kisa
  • 50 ml oljčnega olja
  • sesekljan česen in sesekljan peteršilj
  • svež ingver
  • sol, mlet beli poper
povzeto po Andrej Goljat: Med
Ajdove palačinke
s sadjem in zlatim medom

Testo
Iz naštetih sestavin razžvrkljamo redkejše testo za palačinke. V ponvi segrejemo olje in nanj zlijemo majhno količino testa, ponev zavrtimo, da se testo enakomerno porazdeli in dobimo tanko palačinko, ki jo opečemo na obeh straneh. Ajdove palačinke nekoliko bolj pečemo, da se nam pri obračanju ne trgajo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
  • 40 g Zlatega medu
  • 50 g bele moke
  • 200 g ajdove moke
  • 2 jajci
  • 2,5 l vode
  • sol
  • olje za peko
Sadni nadev
Olupljeno sadje izkoščičimo in narežemo na drobne kocke, dodamo limonin sok in maraskino ter premešamo. S pripravljeno sadno sekanico nadevamo ajdove palačinke, jih prepognemo na polovico, prelijemo z Zlatim medom in ponudimo.
  • 500 g mešanega sadja (jagode, banane, jabolka, hruške, breskve, marelice ...)
  • sok polovice limone
  • maraskino
  • Zlati med za preliv
povzeto po Andrej Goljat: Med
Zeliščni čaj

Pripravimo mešanico:
  • Zeliščni čaji: melisa, meta, jagodnjak, malina, robida
  • Plodove: šipek, janež, koščki jabolka
  • Cvetove: sončnica, ognjič
Odmerimo žličko na skodelico, prelijemo z vrelo vodo ter pustimo pet minut. Za vitaminsko okrepitev dodamo malo limoninega soka, z žlico Zlatega medu pa je odličen napitek pred spanjem.
Čaj za sprostitev

Pripravimo mešanico rooibosa in melise, obogatimo ga z Zlatim medom in jedrci zgoščenega pomarančnega soka.

Pripravimo ga takrat, ko poleg miru in počitka potrebujemo še pijačo, ki nas osveži, vendar ne poživi. Ta čaj se najbolj prileže popoldne ali zvečer, oslajen z žličko Zlatega medu.