Irena Zupan Ambrožič

Irena Zupan Ambrožič
Irena Zupan Ambrožič je od leta 1976 oblikovalka nakita iz plemenitih kovin. S svojimi deli se je predstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah pri nas in po svetu. Je dobitnica zlate medalje na Umetnostni olimpiadi v Padovi leta 1989. Kot priznano in uveljavljeno umetnico jo tako poznajo tudi v tujini.

Že na samem začetku svoje ustvarjalne poti je vzbudila pozornost z izvirnim in svojevrstnim oblikovanjem zlatega nakita. Do danes je svoje znanje še poglobila in razvila. Posebnost njenega nakita je že zlato samo, saj nima značilne barve in sijaja. Liguro (zlitino) oblikovalka pripravlja sama in s pretehtanim razmerjem zlata, srebra in bakra doseže želene lastnosti, kot so trdnost, kakovost in barva. Ob tem se zaveda, da mora kovina ohraniti svojo plemenitost. Uporablja tudi kamne, ki pa niso vedno dragi ali poldragi, temveč tudi lepi in primerno naravno zglajeni rečni prodniki. Pri nastajanju novih kosov se pokaže tudi oblikovalkin kiparski način dela. Koščke kovine obdeluje po vseh principih zlatarske tehnologije, torej topi, valja, vleče, kuje, a tudi gnete kot glino. Tako nastali kosi nakita in skulpture presegajo konvencionalne forme in formate. V njih opazimo povsem abstraktne ali iz narave vzete stilizirane oblike. Tudi zato, ker avtorica svoj izdelek vedno naslovi, vemo od kod ji inspiracija: zemlja, ogenj, zrak in voda - temeljni elementi dajejo izdelku intenzivnejšo izrazno moč.


Jaka Dijak

Jaka Dijak
Študent podjetništva in mladi podjetnik, vodja projekta Zlati med

Jaka Dijak je idejni vodja in vodja projekta Zlati med. Z izkušnjami pridobljenimi v domačem podjetju in na samostojnih projektih se je tokrat podal na novo pot. Z močno premišljenimi koraki Zlatemu medu pomaga pluti po razburkanem morju, da bi ga videl in okusil cel svet.

jaka.dijak@zlatimed.si
+386 31 288 653